HONLAP

ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari Szakkiállítás, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók SzövetségeÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari Szakkiállítás Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Zöld Ipar Magazin

HÍREK

Föld Napja 2011

2011-es Föld Napja rendezvény2011-ben ötödik alkalommal került megrendezésre a Föld Napi nagy szemétszedésünk. Ebben az évben bevontuk rendezvényünkbe a szendrői általános iskolásokat is. A kevésbé tavaszi időjárástól eltekintve, akciónk jól sikerült, nem csupán a diákok, hanem kísérőik és kollégáink jól érezték magukat. Majdnem 1 tonna hulladékot sikerült összegyűjtenünk a Rudabánya- Szendrő útszakaszon, bár a mennyiség nagyobb volt mint a tavalyi, azonban az útszakasz hossza megduplázódott. Megállapíthatjuk, hogy hatékony az akciónk, évről-évre csökken az út szélére kidobott hulladék mennyisége. A játék most sem maradt el: a rudabányai általános iskolások lassan harmadik éve veretlenek, idén is ők vitték el a fődíjunkat. Gratulálunk nekik!

Föld Napja 2010

2010-es Föld Napja rendezvényÁprilis 23-án, pénteken negyedjére rendeztük meg Föld napi rendezvényünket, melynek keretében a szuhogyi és a rudabányai hetedikesek és nyolcadikosok segítségével ismételten sikerült megtisztítanunk a Szuhogy és Rudabánya közötti útszakaszt.

Az összeszedett hulladék mennyiségét tekintve szerencsére nem sikerült felülmúlnunk az előző évek eredményeit, ugyanis „csupán” 710 kg eldobált, „véletlenül ott felejtett” hulladékot gyűjtöttünk össze.

A szemétszüret után vetélkedőn mérték össze a diákok ügyességüket és környezetvédelmi jártasságukat. A szoros versenyt nem a környezetvédelmi kvíz eredménye döntötte el, hiszen mindkét iskola tanulói szinte hibátlanul töltötték ki a tesztlapokat, a győzelem az ügyességen múlt: a nyertes csapat a rudabányai nyolcadikosok csapata lett.

Vállalatunk nagy hangsúlyt fektet az új generációk érdeklődésének felkeltésére, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozására. Ezt a célt szolgálja a Föld napi rendezvényünk is, és ezért fogadjuk nyílt kapukkal az érdeklődő diákokat az ország egész terültéről, akik szakemberek vezetésével tisztább képet kaphatnak a veszélyes hulladékok kezeléséről, ártalmatlanításáról.

Elkészült a harmadik medence

2009. decemberében elkészült a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. harmadik veszélyes hulladéklerakó medencéje, melynek átadására idén tavasszal kerül sor. A több mint 170 Millió Forintos beruházással egy 50.000 m³ befogadóképességű medence kivitelezése valósult meg, tovább növelve a vállalat hulladékbefogadási kapacitását. A megvalósult projekt híven szemlélteti a cég és a francia anyavállalata, a Séché Environnement elkötelezettségét a környezetvédelem és Magyarország iránt, mindamellett eleget tesz az összes EU-s és hazai előírásoknak.

Föld Napja 2009

2009-es Föld Napja rendezvényIdén már harmadszor került sor a Hungaropec Zrt. által szervezett Föld Napi rendezvényre, melyen –az előzőekhez hasonlóan- a szuhogyi és a rudabányai általános iskolások (hetedikesek és nyolcadikosok) mérhették össze tudásukat és ügyességüket.

A rendezvény szemétszedéssel indult, Szuhogy és Rudabánya között, melynek során 750 kg hulladékot sikerült összegyűjteni. Összevetve az előző években összeszedett hulladék mennyiségeket (2007.-ben 1500kg, 2008.-ban 1000kg) elmondható, hogy a környezettudatos életmód országunk észak-keleti részén is kezd tért nyerni, az út mentén egyre kevesebb az eldobott szemét, melyben nagy szerepe van a már az általános iskolában elsajátított környezetvédelmi ismereteknek.

A rendezvény második felében játékos ügyességi- és a környezetvédelmi ismereteket felmérő tesztes feladatokat magába foglaló verseny zajlott le, melyen mindkét iskola kimagaslóan szerepelt.

Nagyon pozitív volt a gyerekek érdeklődése, kitartása és hozzáállásuk a rendezvényhez, sikerült teljes mértékben magukévá tenni a feladatot, és ha mindez hosszú távon is fenntartható és megmarad –és nemcsak ennél a generációnál-, akkor van esélyünk egy tisztább, rendezettebb természeti környezetet átadnunk az elkövetkező generációknak.

Séché Environnement nyerte el a Frost & Sullivan Global Growth Strategy Leadership díját 2008-ban

Presztízs értékű díjjal jutalmazta az európai hulladékgazdálkodásban betöltött piacvezető szerepéért és hosszú távú kiemelkedő növekedési stratégiájáért a Frost & Sullivan a Séché Environnement-ot.

A Séché Environnement extern növekedési stratégiájával, technikai és eljárásügyi szakértelmének minőségével, beruházási stratégiájával, jelenbeli és jövőbeli piacelemzésével, üzleti etikájával érdemelte ki a díjat.

„A 2008-ban a növekedési stratégia-díjat (Global Growth Strategy Leadership díj) az európai szinten történő hulladékkezelésben a Séché Environnement nyerte el a fenntartható fejlődés-politikájának köszönhetően. A több mint 23 éves tapasztalattal rendelkező hulladékgazdálkodó cég kiemelkedő szereplője a francia hulladék-piacnak. A Séché Environnement növekedési stratégiája egy erős keveréke volt a nyereségorientált stratégiának, a saját termelőeszköz-fejlesztésnek, munkaerő-fejlesztésnek, technikai és eljárásügyi szakértelemnek. Az Alcor, a Trédi és legutóbb a Saur megszerzésével a Csoport a kezelési szolgáltatások egy széles skáláját tudja nyújtani, mint pl: lerakásban, szétválogatásban, égetésben, fiziko-kémiai kezelésben, oldószer és kémiai közvetítő szerek regenerálásban és tisztításában. A Séché Environnement úgy tekint a hulladékra, mint nyersanyagra; aktivitását az újrahasznosítás, begyűjtés, és természetesen a hulladék energetikai hasznosítása felé orientálja. A hulladék égetéséből keletkező hőt gőz-alapú fűtésként, a turbinák mozgatására és elektromos áram alternatív termelésére termikus energiaként hasznosítják. Mindezen elemek, tényezők méltóvá teszik a Séché Environnement-ot hogy elnyerje ezt a nívós díjat.”

Karthikeyan Ravikumar,
Research Analyst,
Environmental Building Technologies Frost & Sullivan

Boldog születésnapot, Hungaropec!

A Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. nagyszabású bulival ünnepelte meg fennállásának 15. évfordulóját, melyet szuhogyi veszélyes hulladék lerakójának hangulatos és természetközeli zöldövezetében tartott meg. Maga a helyszín adta az esemény sajátos hangulatát.

Véletlenszerű egybeesés, hogy a Hungaropec Zrt. születésnapja a nemzetközileg is ünnepelt Föld Világnapjára, április 26-ára esik. Ki hinné, hogy ilyen gyorsan eltelt 15 év, hiszen pontosan 15 évvel ezelőtt kezdte meg a francia Séché csoport magyarországi beruházásait.

A Magyarországon alakult Hungaropec Zrt. a hulladékkezelés és környezetvédelem terén közel 30 éves, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező francia Séché Environnement Csoport leányvállalata. Fő profilja jelenleg a veszélyes ipari hulladékok végleges lerakással történő ártalmatlanítása, - szükség esetén előkezelés, a korszerű ”befoglalásos” technika alkalmazásával. Az európai uniós követelményeknek megfelelő „C” kategóriás hulladéklerakója 2002. óta működik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Szuhogy község határában, 16 hektáros területen.

A körülbelül 60 fős születésnapi rendezvényre 20 partnercég képviselői és a környékbeli önkormányzatok képviselői érkeztek. A kellemes, napsütéses születésnapon a zöldbe öltözött hulladéklerakó telep teremtette meg az alaphangulatot. A Hungaropec úgy gondolja, hogy ügyfelei és munkatársai egy egészet alkotnak, és egyformán szerepük van a cég 15 éves történetében, így nagy hangsúlyt fektet partneri kapcsolatai ápolására. A vadpörkölt, a pisztráng és a roston sült finomságok között mindenki talált ínyére valót és a családias körülmények között kivétel nélkül mindenki egy emlékezetes délutánnal lett gazdagabb.

Papp Keve, ügyvezető igazgató ünnepi beszédében áttekintette az elmúlt 15 év legfontosabb eseményeit, majd beszámolt a közösen elért eredményekről, köszönetet mondott aktuális partnereinek, valamint korábbi és jelenlegi munkatársainak. Beszédében elhangzott, hogy mára már hazai szinten is az élmezőnybe emelkedett a francia leányvállalat, követve ezzel a Séché nemzetközi filozófiáját.

A dinamikus bővülés, a szakmai elismerések és az árbevételek növelése mellett a Hungaropec Zrt. nem feledkezik el a társadalmi szerepvállalás fontosságáról, a felnövekvő generáció folyamatos neveléséről, oktatásáról és az üzleti partnerekkel való szoros kapcsolattartásról sem. Papp Keve a születésnapi ebéd alkalmával valamennyi partnerének kifejezte köszönetét, hiszen nélkülük nem lehetett volna elérni ezeket a szép eredményeket. Végül arra biztatta kollégáit, hogy a jövőben is biztosítsák azt a színvonalat, amely a Hungaropec Zrt. egy ilyen életképes, dinamikus és környezetetikus vállalkozássá tette. Majd reményét fejezte ki, hogy „a cég 100 éves évfordulóját is hasonlóan szép eredményekkel és ugyanebben a körben fogjuk majd megünnepelni”!

Föld Napja 2008

2008-as Föld Napja rendezvényTöbb éves hagyományt folytatva a Hungaropec Zrt. dolgozói, önként vállalkozva, ismét hulladékgyűjtési akciót szerveztek a Szuhogy (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) környéki hetedik, nyolcadik osztályos általános iskolások körében.

A Föld Napja alkalmából, 2008. április 25-én, a veszélyes hulladékok szakszerű elhelyezésével foglalkozó Hungaropec Zrt., a környezettudatos magatartás elmélyítése érdekében, hulladékgyűjtési akciót szervezett a szuhogyi és rudabányai 7.-8. osztályos diákok bevonásával. Szendrő Városi Sport és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztálya, mint együttműködő partner segítette a Hungaropec Zrt. rendezvényének sikeres lebonyolítását.

A 70 főnyi diákcsapat a két település között, mintegy 4 km hosszú útszakasz mentén, 2 kis teherautónyi hulladékot szedtek össze a közút mentén. Körülbelül 1 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, mely kevesebb a tavalyi évhez képest. Mindez arról tanúskodik, hogy az út menti szemetelés területén a magyar lakosság javuló tendenciát mutat, bár ezen a területen a fejlődésre még mindig van lehetőség.

Az összegyűjtött hulladék az előírásoknak megfelelő kommunális, ill. veszélyes hulladéklerakókba került ártalmatlanítás céljából. A gyűjtésben résztvevő tanárok, diákok és a Hungaropec dolgozói megfelelő védőfelszereléseket (gumikesztyű, láthatósági mellény) használtak. A biztonságról a tanári gárda és a Hungaropec szakemberei közösen gondoskodtak.

A tanulságos délelőtt végét környezetvédelmi és játékos sportvetélkedő, közös pizza evés, valamint jutalmak kiosztása zárta. Az ajándékokból mindenki részesült; kaptak csokoládét, gumicukrot és egy, a Hungaropec gondozásában készített találékony kis brosúrát, mely a gyerekeket környezettudatosabb magatartás elsajátítására igyekszik nevelni.

A gyerekek lelkessége, aktivitása, hálája bizonyítja, hogy fontos és kifizetődő feladat a gyermekek környezetvédelmi nevelésének biztosítása. A rendezvény sikere és eredményessége pedig arról tanúskodik, hogy a Hungaropec Zrt. felismeri és szívügyének tekinti, hogy fokozott figyelemmel szükséges ápolnunk a bolygót, ahol élünk.

A Hungaropec Zrt. dolgozói segítettek az 50 km-es kerékpártúra megszervezésében

A Hungaropec munkatársai az idei, talán első igazán tavaszinak mondható hétvégét is a környezetvédelem és az egészséges életmód mind szélesebb körben való elterjesztésének szentelte.

2008. április 12.-én 15,25,35,50 km-es futó és gyalogos, valamint 50 km-es kerékpáros távon, összesen 885 induló volt a 3. Vitézlő országosan meghirdetett szendrői teljesítménytúrán. A Hungaropec szuhogyi telephelye a túra menetében a 2. állomás volt. Dolgozói amellett, hogy a teljesítménytúra első 12 km-én részt is vettek, a telephelyen regisztrálták a lelkes biciklistákat, kitartásukat egy-egy reprezentatív ajándékkal honorálták, valamint egy kis frissítővel vendégelték meg őket.

Az idősebb, az ország minden pontjáról érkező aktív természetjárók példáját követve, az idén, a teljesítők derékhadát már a megye általános iskolásai adták. Az indulók jutalma: jó levegő, szép táj, megannyi úti élmény, újonnan szerzett terep, település és természet ismeret. Az ország különböző táján élő szervezőknek sikerült valami féle egységet kovácsolniuk.

A lelkesedés láttán a Hungaropec Zrt. egyre inkább érzi magáénak a Vitézlőt, így aktív szerepet vállalt és szponzori hátteret biztosított a szervezés részfeladataihoz. A Hungaropecen, a szervezőkön, a szponzorokon kívül Szendrő város jelenlegi vezetői, intézményvezetői, dolgozói, lakosai, a térség pedagógusai személyes jelenlétükkel, munkájukkal járultak hozzá az esőmentes, napsütéses, jó hangulatú rendezvény sikeréhez.

A Hungaropec Zrt. a szervezőkkel karöltve reméli, hogy minden résztvevőnek sikerült szép élménnyel a tarsolyába távoznia. Évek múlva is emlékeznek majd a kellemes túrára, jó hírét viszik és jövőre is eljönnek a Vitézlőre. A Hungaropec újra bebizonyította, hogy nyitott a szuhogyi telephely térségében zajló programok anyagi és szervezői támogatására.

Ünnepség a Hungaropec-nél

2007. szeptembertől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhogy község határában működő telephelyen újabb, francia beruházásban készült veszélyes ipari hulladéklerakó egységet üzemelnek be. Ezzel a bővítéssel a szuhogyi telephely befogadó kapacitása jelentősen bővül.

A hivatalos bejelentés ünnepélyes keretek között a szeptember 6.-i megnyitón történt, ahol fogadással egybekötött avató ünnepséget rendeztek a cég külföldi és magyar vezetői. Ez alkalomból megjelentek a hivatalok és beszállító partnerek képviselői, a francia diplomácia részéről illetékes szakemberek, és a KSZGYSZ szakmai vezetőségének tagjai, akik mindannyian nagyra értékelték a cég dinamikus fejlődését.

Az esemény további érdekessége, hogy a cég a jövőben már Magyarországon is úgy nevezett „befoglalásos” lerakási technológiát alkalmaz a jövőben. Ennek lényege abban áll, hogy a beszállított veszélyes ipari hulladékokat a korábbinál még biztonságosabb technikával megszilárdított állapotban helyezik a lerakóba. A környezetvédelem szempontjából a korábbiaknál is megbízhatóbb megoldás a most felavatott egységben új korszakot nyit a cég és a hulladék-szakma területén.

Földnapi program Szuhogyon 2007

2007-es Föld Napja rendezvényÁprilis 21-én, a Föld napja alkalmából a francia tulajdonú Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt a helybeli Martinkó András Általános Iskolával közös programot szervezett.

Az iskola felső tagozatos diákjai a Rudabánya és Szuhogy közötti főút mentén délelőtt összegyűjtötték az eldobált hulladékokat. A gyűjtésben résztvevő tanárok és diákok a megfelelő védőfelszereléseket (gumikesztyű, gumicsizma, láthatósági mellény) használták.

A biztonságról a rudabányai rendőrség, valamint a Hungaropec szakemberei közösen gondoskodtak.

A hulladékgyűjtési akció során a 70 főnyi diákcsapat a mintegy 4 km-es útszakasz mentén kb. 1 tonna hulladékot gyűjtött össze, ami ezután az előírásoknak megfelelő kommunális ill. veszélyes hulladék lerakókba került, ártalmatlanítás céljából.

A program második felében a Szuhogy község határában lévő hulladékkezelő telepen a gyerekek játékos formában, akadályverseny keretében számot adtak Európai Uniós, Föld Napjához kapcsolódó, ill. környezetvédelmi és hulladékkezelési ismereteikről.

A sikeres rendezvény zárásaként a Hungaropec vezetősége ebéddel vendégelte meg a tanulókat és az őket kísérő pedagógusokat. Az eredményhirdetés után az értékes díjakat Fóris Sándor, Szuhogy község polgármestere adta át a nyertes csapatoknak.

A gyerekek lelkes részvétele és felkészültsége azt bizonyítja, hogy a fiatalok nem közömbösek a környezetük iránt. Bizakodással tölthet el minden felnőttet, hogy környezettudatos fejlődésükhöz pozitív impulzust adott a rendezvény.

A fenti tanulságot legjobban a diákok fogalmazták meg: „Megfogadtuk, hogy ezentúl nem fogjuk a szemetet eldobálni”.

vissza az oldal elejére